Literatură și cultură

În data de 29.11.2019, de la ora 12, la LTAMG, clopoțelul a sunat pentru ora de cultură! În cadrul proiectului internațional „Donau Lounge – literatură și cultură în țările dunărene”, școala noastră a găzduit manifestarea „Literatura în liceu”. Invitați speciali: artistul austriac Josef Trattner (inițiatorul proiectului cultural „Divanul călător”), scriitorul sârb Alen Besic (autorul volumului „Inimă pustie”), Kosa Andras Laszlo (directorul Institutului Cultural Balassi din București, organizator principal al evenimentului) și Marton Evelin (organizator). ,,Donau Lounge” este un proiect ce promovează conexiunile culturale din spațiul dunărean, propunându-și consolidarea colaborării culturale dintre țările dunărene.

Elevii participanți au călătorit simbolic, împreună cu artistul Josef Trattner prin Europa, reconstituind drumurile celebrei canapele roz. Ca în vechile Upanisade, elevii au dialogat cu maestrul, despre artă, despre simboluri, despre rostul culturii… Conversația s-a desfășurat în limba germană.

Elevii din clasa a IX-a B au lecturat câteva pagini din volumul ,,Inimă pustie”, în fața poetului sârb Alen Besic. La rândul său, autorul a citit un fragment în limba sârbă. Partea a doua a evenimentului a prilejuit un dialog cultural în limba engleză. Întrebările au deschis răspunsuri, care ne-au ajutat să înțelegem ce se ascunde dincolo de textele care își caută cititorii.

Mulțumim tuturor elevilor participanți pentru un spectacol rar – al frumuseții spiritului, al inteligenței, al stăpânirii cuvintelor rostite, indiferent de limba în care s-a desfășurat dialogul!