#Fii_ECO.Logic în „Săptămâna verde” (2.04.2023)

Implementat în premieră, la nivel național, programul „Săptămâna Verde” are ca scop eco educarea tinerei generații, astfel încât protejarea mediului să devină o prioritate. La Arad, Campania „#Fii_ECO.Logic, colectează separat” și programul național „Săptămâna Verde”, au reușit sa atragă prin diverse acțiuni care ne fac să conștientizăm importanța protejării mediului înconjurător. Elevii și preşcolarii arădeni au avut parte de dialoguri în școală despre importanța și valoarea deșeurilor, de acțiuni de igienizare, de excursii în natură, de vizite la instituții de interes, au organizat parade de moda cu costume din materiale reciclate, acțiuni de plantare și un flashmob la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”.

Peste trei mii de elevi și preșcolari din Arad, au aflat în săptămâna care a trecut, informații noi despre ceea ce înseamnă colectarea separată, corectă a deșeurilor. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad, pe scurt ADI Deșeuri Arad, a început o amplă campanie de conștientizare asupra gestionării deșeurilor. Plecând de la ideea că deșeurile nu sunt gunoi, ele sunt valoroase, copiii din școlile și grădinițele arădene au avut parte în cadrul „Săptămânii Verzi” de prezentări și explicații pe înțelesul lor despre fiecare categorie de deșeuri și despre colectarea separată a acestora. În cadrul întâlnirilor dintre reprezentanți ai ADI Deșeuri și elevi ai școlilor din: Livada, Sânleani, Mâsca, Galșa, Șiria, școli și grădinițe din municipiul Arad, s-a dezbătut prin dialog, mai ales importanța selectării și a colectării deșeurilor, importanța reducerii, a reutilizării și mai ales a reciclării deșeurilor. „E important să colectăm separat și să înțelegem că prima și cea mai importantă stație de sortare, e acasă!” – a declarat Răzvan Cadar, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad.

Copiii conștiincioși, au preluat informațiile primite în cadrul acțiunilor de la școală și au promis să meargă acasă și să le discute și cu membrii familiilor lor, să îi învețe și pe cei de acasă cum colectăm separat corect și unde e locul fiecărui deșeu. Cei mici au fost bucuroși, când la sfârșitul întâlnirilor au primit, din partea ADI Deșeuri Arad, mici cadouri care să-i ajute ca de acum încolo, să fie mai responsabili, mai ecologici: broșuri educative despre ce pot face pentru a proteja planeta, eco sticle reutilizabile pentru apă, eco creioane colorate sau pixuri din carton.

In școlile partenere au avut loc de asemenea și acțiuni de igienizare. Elevii de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” (Liceul German) au desfăşurat o acțiune de amploare, în care au fost implicați peste 1000 de copiii, învățători și profesori ai școlii. În cadrul acțiunii de igienizare au fost colectați cu ajutorul operatorului de salubritate Retim Ecologic Service Arad și depozitați cu ajutorul FCC Environment Romania, peste 500 de saci de deșeuri, din diferite zone ale Aradului!

La Grădinița PP Piticot, „Săptămâna Verde” a fost una creativă, cu ajutorul și implicarea părinților și a educatoarelor, care au devenit creatori de modă eco, preșcolarii au prezentat pe scenă la „Parada costumelor din materiale reciclabile” ținute impresionante, croite cu multă imaginație și migală.

Campania „#Fii_ECO.Logic, colectează separat” e începutul unei ample campanii de conștientizare și educare, prin care trebuie să începem să devenim conștienți asupra faptului că avem doar o planetă Pământ și suntem singurii care pot avea grijă de mediul înconjurător!

„Odată cu parteneriatele pe care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad le-a semnat cu diferite școli și cu diferiţi alți parteneri, suntem încrezători că informația corectă despre colectarea separată a deșeurilor o să ajungă până la sfârșitul acestui an școlar de la cei mici la cei mari și împreună vom deveni mai responsabili!” – a declarat Simona Stan, director adjunct ADISIGD.