Liceul German, în reţeaua mondială a şcolilor PASCH (21.09.2023)

ARAD. Sala Festivă a Forumului Democrat al Germanilor a găzduit, miercuri, ceremonia de decernare a diplomelor DSD I (Deutsches Sprachdiplom) pentru elevii de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad. Festivitatea, moderată de prof. Gabriela Benghia și prof. Martin Schwägerl, s-a desfășurat în prezența unor oaspeți de onoare: doamna Regina Lochner – consulul Germaniei la Timișoara – și doamna Anette Richter-Judt, consultant de specialitate pentru școlile DSD.

În deschiderea evenimentului, consulul Germaniei și consultantul DSD au înmânat plachetele PASCH directorilor Liceului German. Acestea atestă că instituția arădeană face parte din rețeaua mondială a școlilor PASCH, care organizează examenul DSD.

50 dintre elevii care au susținut examenul au dovedit că sunt foarte buni cunoscători ai limbii germane, obținând nivelul B1. Pe de o parte, examenul reprezintă o treaptă de verificare în drumul spre examenul DSD II, susținut în clasa a XII-a. Pe de altă parte, oferă o calificare lingvistică pentru formările în sistem dual din Germania. DSD II permite, împreună cu Examenul de Bacalaureat, accesul direct la studii de specialitate la o universitate din Germania, însă deschide poarta studiilor și spre țări ca Austria și Elveția.

„Mă bucur că învățarea limbii germane stârnește atât de mult interes și îi felicit pe elevi pentru performanța atinsă în utilizarea acestei limbi. Cred că învățarea limbilor străine ne ajută nu doar să comunicăm mai bine, ci și să crească puterea minții noastre” a susținut, în discursul său, doamna consul Regina Lochner.

Doamna Annette Richter-Judt i-a felicitat, la rândul său, pe elevi și a subliniat că rezultatele obținute sunt, în esență, rodul colaborării constructive dintre familie, elevi și profesori. Un asemenea examen presupune o foarte bună îndrumare din partea profesorilor, elevi hotărâți să învețe și susținere din partea părinților.

„Diplomele DSD sunt măsura vorbitorilor de limba germană. Liceul nostru înseamnă, din acest punct de vedere, deschidere spre Europa. Un tânăr care stăpânește mai multe limbi valorează mai mult, pentru că se poate integra mai ușor oriunde” a declarat prof. Adrian Apătean, directorul Liceului „Adam Müller Guttenbrunn”.