Adam Müller Guttenbrunn a fost o figură impozantă a culturii germane din secolul trecut. Dramaturg, scriitor, publicist, director de teatru la Viena. Născut la 22 octombrie 1852 în Guttenbrunn(Zăbrani), jutețul Arad, dintr-o familie săracă, fiind copilul nelegitim al Evei Müller și a lui Adam Luckhaup. A urmat școala primară în comuna natală intre 1959-1862. În 1864 îl găsim ca elev la Gimnaziul Piarist din Timișoara pe care însă nu îl termină. Mai târziu îl găsim la Sibiu, unde lucrează la un atelier(magazin) de frizerie unde a învățat meseria de felcer(pe vremea aceea uniifrizeri făceau și anumite servicii medicale). Ca elev particular a frecventat gimnaziul Bruckenthal din Sibiu. S-a întors după trei ani acasă la Guttenbrunn, hotărât să plece și să „cunoască lumea largă”, la început cu gândul să plece la Viena, pe atunci capitala Monarhiei, oraș cu rezonanță politică și culturală.
În 1870 îl găsim la Viena ca ajutor medical la cabinetul doctorului Ulrich și paralel a absolvit și Școala Comercială din Viena. Îl găsim apoi în orașul Linz, angajat la o societate de telefoane. Revine la Viena, studiază și frecventează bibliotecile și muzeele din capitală și ia parte activă la mișcarea culturală vieneză. În mod special se interesează de teatru, scrie piese de teatru, regizează și pune în scenă. Înființează renumitul teatru „Raimund” din Viena pe care îl conduce mulți ani. A fost primul teatru popular din imperiu care a făcut posibil, datorită prețului scăzut al biletelor, să fie vizitat de pături sărace ale populației. Activitatea lui este foarte variată și multilaterală. De mare importanță sunt romanele sale istorice și cele care privesc pământurile natale(Heimatromane). De pildă „Marea migrațiune a șvabilor” sau „Clopotele patriei” sau „Crepusculul zeilor”. Amintim în continuare scrierile sale istorice: Trilogia Lenau, despre marele poet german, sau Trilogia „De la Eugenius la Josefus”, o documentație istorică. De asemenea amintim romanul său autobiografic „Meșterul Iacob și copiii lui”. Acestea sunt numai câteva din scrierile sale. A scris numeroase articole în revistele culturale și ziarele vremii. A fost un animator al culturii spre păturile de jos ale populației.
A contribuit prin scrierile sale la deșteptarea națională și culturală a populației germane (a svabilor din Banat). Prin scrierile sale a condamnat asuprirea națională în Austro-Ungaria, a subliniat deseori în scrierile sale prietenia sa față de poporul român.Cu alte cuvinte a fost un precursor al spiritului european de azi.
A murit la vârsta de 71 de ani în1923 la Viena, unde este și înmormântat. La înmormântarea lui au luat parte foarte mulți bănățeni. De remarcat este că el a ajutat mulți tineri din Banat, indiferent de naționalitate, să-și facă studiile la Viena.
Adam Müller Guttenbrunn este una dintre cele mai remarcabile personalități ale literaturii germane din Banat. El este scriitor, foiletonist, critic literar, critic de teatru, publicist și politician cultural. Cu el începe istoria literaturii germane din Banat.
Iată un scurt fragment audio cu vocea scriitorului, recuperat de pe un cilindru de fonograf Edison.